[01] Woda dostaje się do środka spod szyby

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gruszeckik
    Classic
    • 2010
    • 12

Biszczu, Plitwice, Krk, Wenecja, Pula i po drodze do Puli - najmniejsze miasto świata Hum (malutkie, stare klimatyczne miasteczko). My jeszcze byliśmy (jak siedzieliśmy w Crikvenicy) na Rabie.
  • hellboyek
    Drive
    • 2008
    • 41

Witam,

problem pojawił się jakiś czas temu, wydaje mi się, że po wymianie silniczka wycieraczek wraz z całym ramieniem (już mi się to zaciera). Otóż gdy trochę popada deszcz/śnieg, do środka samochodu, spod schowka dostaje się woda. Kiedyś było jej bardzo, ale to bardzo dużo, prawie do kostek. Nie czekając na rozwój sytuacji oddałem do mechanika. Okazało się, że woda zbiera się pod filtrem powietrza. Przy mnie wyciągnął stamtąd dwie szklanki wody :/ Trochę połatał, połatał i woda znowu zaczęła się lać.

Samochód był już u 3 mechaników i żaden nie ma pojęcia. Jeden założył jakąś ochronę na filtr. No i fakt, przestało się lać z duża intensywnością, ale niewiele się zmieniło, jeśli chodzi o pozostałe objawy.

Otóż, gdy samochód "nabierze wody", parują okna, nie daje nic dmuchawa, sądzę nawet, że pogarsza sytuację. Swego czasu, gdy włączyłem klimatyzację, ustępowało, ale woda drobnym strumieniem, w zasadzie kropelkami, dostaje się na dywanik, a co gorsza, pod niego.

Zauważyłem też, że woda nie dostaje/dostawała się (bo teraz już jakby się to zmieniło i różnicy nie ma), gdy samochód był podniesiony z prawej strony, od strony pasażera (np. stał na krawężniku). Mało tego, gdy skręcam w prawo, a autko wcześniej nabierze wody, słychać szum/syczenie (przelewanie się wody), wtedy woda dostaje się do wnętrza.

Zastanawiałem się, czy nie jest to problem przedniej szyby, a w zasadzie jakis uszczelek, zresztą tak też podpowiedział mi znajomy. Jednak jeden z gości, którzy zajmują się wymianą szyb, sprawdzał i jego zdaniem, przednia szyba jest ok.

No i teraz już nie wiem... wymiana szyby, to ok 500 zł. Kolejni mechanicy nie dają sobie rady, a na dworze deszcze, w kółko szyby mi parują, no nie da się jeździć w takich warunkach.

Pytanie, co moge zrobic i czy mieliscie juz podobne problemy? Skoda Octavia, rocznik 98, kombi TDI 90KM

Komentarz

• g4cek
      Rider
      • 2011
      • 402

Nie wiem jak jest w octavi ale konstrukcja wydaje się być podobna więc może to jest usunięcie twojego problemu. Jak miałem toledo to od strony pasażera na podszybiu był filtr pyłkowy i na ten filtr zakładało się taka jakby gumę której zadaniem było odprowadzenie wody do błotnika a jeśli guma ta była źle zamontowała to woda wpadała do środka kabiny i tam gdzie siedzi pasażer była mokra podłoga. Później założyłem poprawnie gumę i problem nadal występował, okazało się że kanaliki w błotniku są zapchane i jak je odetkałem to woda spadała kanalikami na ziemię a nie jak wczesniej pod podszybie i do środka

Komentarz

• kazik4x4
        RS
        • 2008
        • 2728

hellboyek, temat stary jak świat tylko szukać Ci się nie chce... Sprawę mozna załatwić w niecałe 5 minut bez żadnych narzędzi oprócz drutu

Komentarz

• hellboyek
          Drive
          • 2008
          • 41

Kanaliki był odtykane itd, a przynajmniej tak twierdził mechanik. szukałem po forum, jednak nie mogę znaleźć odpowiedzi dokładnie dotyczącej tej sprawy. Owszem, w kilku przypadkach rozwiązaniem było oczyszczenie kanalików, ale nic ponadto. Podszybie także było wymieniane.

Rozumiem, że chodzi Ci o ten temat:

Gdy tylko przestanie padać, w weekend zajmę się tym i dam znać. Mam nadzieję, że pomoże

Komentarz

• skunksior
            Classic
            • 2011
            • 12

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=#821655 tu poczytaj jaki ja miałem problemik
            KR772RF

Komentarz

• hellboyek
              Drive
              • 2008
              • 41

Przeczyściłem dzis odpływ od strony pasażera, wyjąłem dobre dwie garści liści, odsączyłem też ręcznikami wodę spod filtra. Oczywiście ten jest tak mokry, że kapało z niego. Kiedy się wysuszy, założę i zobaczę co będzie.

Skunksior, czym zatkałeś filtr?

Komentarz

• Si_Fu
                Classic
                • 2009
                • 24

Witam
                Jeżeli wymieniałeś podszybie to czy była przy nim z prawej strony taka rynienka?
                Jak ja kupowałem podszybie w ASO to zrobili mnie w balona i sprzedali podszybie bez tej rynienki i woda lała się do środka przez filtr kabinowy.
                Na szczęści nie wyrzucałem starego podszybie i przekleiłem tą rynienkę ze starego i problem się rozwiązał.
                Tak więc radzę zerknąć na to.
                Pozdrawiam

Komentarz

• hellboyek
                  Drive
                  • 2008
                  • 41

O widzisz... zerkne i dam jutro znac.
                  PS. Jak powinna wyglądać taka rynienka?

Komentarz

• luks
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 240

właśnie dziś mechaj wsadził nowe podszybie z tą rynienką bo podobno inny mechaj ją wywalił..
                    skoda
                    fuckyeah!

Komentarz

• hellboyek
                      Drive
                      • 2008
                      • 41

Więc sytuacja prezentuje się w ten sposób:

po wczorajszym przeczyszczeniu odpływów i wylaniu wody, wziąłem filtr kabinowy do domu, aby mu się wyschło. Samochod stal 24 godziny, a w miedzyczasie dosc ostro padalo. Dzis woda, w miejscu gdzie pownien być filtr, znowu stala.

Problem zatem nie jest w odplywach.

Wychodzi wiec na to, ze albo uszczelki, albo podszybie, albo jest potrzeba zatkania filtra kabinowego (w sumie nie bardzo wiem czemu, skoro fabryka dala inaczej).

Tymczasem zalaczam zdjecia "bebechow" mojej octavki. Wydaje mi sie, ze problem jest tez w uszczelce, a w zasadzie jej braku na podszybiu. Samo podszybie chyba rowniez nie ma rynienki. Mozecie zerknac na to?

Komentarz

• Si_Fu
                        Classic
                        • 2009
                        • 24

Teraz sytuacja jest jasna. Nie masz rynienki w podszybiu!
                        Musisz koniecznie je przykleić bo inaczej nie zatrzymasz lania się wody.
                        Dziwi mnie że ASO sprzedaje podszybia bez tych rynienek.
                        Ja swoje przykleiłem na Poxipol i trzyma bardzo ładnie.
                        Tu masz linka jak wygląda podszybie z rynienką:

Komentarz

• hellboyek
                          Drive
                          • 2008
                          • 41

Pytanie, czy to musi byc to podszybie, ktore w temacie, ktore wyslales (wygladaloby ohydnie - jedno inne, drugie inne) jest widoczne na zdjeciu. Jutro podjade do sklepu z czesciami i ogarne temat

Komentarz

• skunksior
                            Classic
                            • 2011
                            • 12

Ja do osłony filtra użyłem pleksi przeźroczystej
                            KR772RF

Komentarz

• hellboyek
                              Drive
                              • 2008
                              • 41

Po naprawdę długim czasie poszukiwań mam już dość. Analizując wszystkie zapisy na forum, które były związane z woda w aucie. Oczyściłem z liści, woda nadal się dostaje do środka. Więc idąc dalej chciałem zakupić podszybie z ową listewką, która odprowadza wodę i tutaj są schody. Rynienka/listewka jest w wersji wcześniejszej (już się pogubiłem - wybaczcie brak szczegółów), a nie mam jej w tej od 1998 czy tam 2000.

Moje podszybie w aucie jest tym późniejszym (choć mam rok 1998). To z wcześniejszych modeli nie pasuje, choćby ze względu na okrągłe spryskiwacze (u mnie są prostokątne). W sklepach nie wiedzą, czy jest jakieś inne. Mogę kupić używany stare podszybie, ułamać rynienkę i jakoś zamontować. Żadna ze mnie "złota rączka", więc samemu tego nie zrobię. Jednak nie o to mi chodzi. Jakie podszybie w takim wypadku powinno tam być firmowo?

Pytanie też, czym zasłonić ewentualnie filtr... Powiem tak. -20, a ja odszraniam samochód wewnątrz, bo tak zawilgotniał przed nadejściem mrozów. Ratujcie

Komentarz

Pracuję...